Skip to main content

Wel een avondklok, niet gezonder leven

Eind februari 2020 werd 'patient 0' met corona gediagnosticeerd en nu, bijna een jaar later, zijn de coronamaatregelen strenger dan ooit. We hebben zelfs een avondklok dus, ongekend in vredestijd. En in plaats van mijn vaste tennisavond, zit ik vanavond op de bank. Zappend en misschien wel met een zak chips in mijn handen. Hoe kom je anders de avonden door?

Nee, ik ben geen coronadeskundige. En, nee, verwacht van mij geen protest tegen de maatregelen. Je zou nu maar leiding moeten geven aan dit land in deze vreselijk ingewikkelde crisis. Al heb ik met mijn vaste baan in het onderwijs, een mooi huis en een prachtig gezin natuurlijk ook weinig reden tot klagen. Maar toch, die zak chips... die zette me toch aan het denken.

Want, waarom zijn we nu al een jaar lang bezig met het inperken van onze bezigheden, maar is er nog geen maatregel geweest om onze eigen gezondheid te bevorderen? Terwijl corona ongenadig hard toeslaat bij mensen met fors overgewicht?  We zijn inmiddels een jaar verder na patient 0. Hoeveel winst hadden we kunnen behalen wanneer er niet alleen staatssteun voor noodlijdende sectoren was geweest, maar ook een nationaal  gezondheidsplan. Niet alleen een avondklok om onze sociale contacten nog verder te beperken, maar - ik noem maar wat - verlaging van de BTW op groenten en fruit. Gratis naar de diëtist. Of een vleestax en geen chips meer in de verkoop. Ja, dat is zeer ingrijpend, maar dat is de avondklok ook en met deze maatregelen knappen we ook nog eens zienderogen op.

Corona legt de weeffouten in onze samenleving bloot. Met dit als uitgangspunt schreef ik samen met andere christenen en christelijke organisaties het manifest Het Groene Normaal. En ook nu, een jaar later, zien we nog altijd de weeffouten in onze samenleving, zoals deze blinde vlek voor onze gezondheid. Corona doet ons nog altijd een appel tot een ander leven. Vind je ook dat we groener dan ooit uit de crisis moeten komen en dat juist christenen hierin voorop zouden moeten lopen? Teken dan het manifest op http://www.hetgroenenormaal.nl. Ook is nog altijd het boek Het Groene Normaal te koop waarin tien inspirerende christenen laten zien hoe het anders kan.

En ik ga mijn best doen om die zak chips vanavond te laten staan. ;)

Bron: website God in de supermarkt

Duurzaamheid

Duurzaam eten

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?

Back to top